Ondermijning

Ondermijning is de vermenging van de onder- met de bovenwereld: criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Het platteland wordt door criminelen gezien als een ideale omgeving voor ondermijnende activiteiten. 1 op de 5 boeren wordt benaderd door criminelen. Het grootste probleem in sommige delen van het land zijn de lege schuren en stallen die verhuurd worden en gebruikt worden als drugslab of voor andere ondermijnende activiteiten. Daarnaast gaat ondermijning ook over inbraken en diefstal van kostbare apparatuur en machines.

Zorg voor een betrouwbare huurder
Hoewel het in Midden-Delfland tot nu toe mee valt. Er zijn wel gevallen van diefstal en overvallen bekend en in de Kwakelweg is in 2014 een hoeveelheid vaten met drugsafval gedumpt maar de criminelen lijken Midden-Delfland te druk te vinden voor een drugslab. Het is beter om te zorgen dat je schuren en stallen niet verhuurt aan onbekende personen. Trek de personen altijd even na, bijvoorbeeld via Google. Wie wil er ruimte huren bij jou, wat is dat voor persoon? Verhuur bij voorkeur via een betrouwbare NVM makelaar. Als criminelen eenmaal in je schuur zitten dan is het lastig om ze weer weg te krijgen en volgen vaak bedreigingen. De politie heeft een goede brochure gemaakt waarin staat waar je aan moet denken bij verhuur van een schuur.

Verzekering
Op het platteland komt het nog steeds veel voor dat mensen de deur van woning of schuur niet op slot doen wanneer ze weggaan. Ook als je elders op het erf of in de stal bezig bent kan men dan eenvoudig je woning of schuur binnenkomen en kostbaarheden meenemen. Hou er rekening mee dat als er bij diefstal geen sporen van braak te zien zijn dat niet iedere verzekeraar de schade zal vergoeden. LTO Noord zet sterk in op een stevige aanpak voor een veilig buitengebied. LTO Noord heeft daarom sinds 2023 Gaby de Ruiter als vertrouwenspersoon Ondermijning = veilig buitengebied aangesteld.

Melden
Niet altijd wordt er melding gedaan van mogelijke criminele activiteiten. Dat zou echter wel het beste zijn. Er is vaak te weinig toezicht in het buitengebied waardoor de bewoners belangrijk kunnen zijn bij het constateren van ongewone en ongewenste activiteiten. Niet iedereen weet waar je met je melding naar toe moet. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets te melden.

Meer lezen:

Maart 2024