Geslaagde Delflands Groen poldertocht

Zaterdag 30 september 2017 was het tijd voor de Delflands Groen poldertocht. Het had de voorgaande week al veel geregend en helaas bleef het deze dag ook niet helemaal droog maar de ongeveer 120 deelnemers lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. De start was bij familie Leo en Leni van der Voort in de Zouteveen. Na de koffie ging de groep van start voor de 10e LTO Delflands Groen poldertocht.

DSCN2189 DSCN2208

Aquaduct en boerderij van Vockestaert

Dwars door de polder, tussen de koeien, werden sloten via dammen en planken gepasseerd. Bij de Slinksloot lag een grote bak klaar waarmee ongeveer 20 personen tegelijk naar de overkant werden getrokken. Daarna werd de weg vervolgd richting het aquaduct over de A4. Het aquaduct werd overgestoken waarna we bij de boerderij van Vockestaert aankwamen, de plek waar ook de schaapskudde is ondergebracht. Aad Kleijweg legde uit dat de agrarische natuurvereniging Vockestaert het gebied de Zuidrand beheert waarbij naast de schaapskudde ook verschillende boeren worden ingezet die hier hun koeien weiden. Jan van der Berg, die samen met Arnold en Leo van der Voort de route had uitgezet, vertelde over de geschiedenis van de A4 en de over een grote afstand verlegde Slinksloot die nu over het A4 aquaduct loopt.

DSCN2242 DSCN2259

Boerenlunch en draaimelkstal

Dwars door de polder liepen we naar de boerderij van familie Nico en Corine van Vliet. Hier stond de uitgebreide boerenlunch met een heerlijke kom soep en streekproducten als appels kaas, eieren, melk, karnemelk, biest en yoghurt al te wachten op de voergang van de koeienstal. Met aan de ene kant uitzicht op de polder en aan de andere kant de koeien die hun eigen maaltijd naar binnen werkten werd de lunch gebruikt. Corine van Vliet verwelkomde de groep en vertelde over dit moderne melkveehouderijbedrijf. Familie van Vliet boert al vele generaties op deze plek. Van Vliet heeft een grote draaimelkstal waarmee wel 50 koeien tegelijk gemolken kunnen worden. De koeien worden hier drie keer per dag gemolken waardoor we na de lunch konden zien hoe dat in zijn werk ging.

DSCN2292 DSCN2298

Op naar de volgende poldertocht!

Natuurlijk waren er ook dit jaar voor de avontuurlijk ingestelde deelnemers een paar polsstokken meegenomen om de sloten te passeren. Dit leverde wel een paar natte voeten en benen op maar dat kon de pret niet drukken. We eindigden de tocht weer bij familie van der Voort. De organisatie heeft voor een onvergetelijke dag gezorgd. Op naar de volgende poldertocht!

DSCN2284 DSCN2345

september 2017