Succesvolle Delflands Groen Poldertocht

Zaterdag 19 september 2015 was het weer tijd voor de Delflands Groen poldertocht. Het had de voorgaande week al veel geregend en ook de voorspellingen voor deze dag waren niet best maar dat weerhield de bijna tachtig deelnemers niet om rond half tien te verzamelen bij het melkveebedrijf van familie Arnold van Adrichem. Hier werden we gastvrij ontvangen en na een kop koffie met cake en een welkomstwoord door Jan van der Berg trok de groep, onderweg hier en daar gadegeslagen door een koppel koeien, de polder in. Afgezien van een klein buitje bleef het droog en er brak zelfs nog een waterig zonnetje door. De route voerde door de Dorppolder en Kralingerpolder tussen Schipluiden en Maasland en was op sommige plaatsen behoorlijk drassig.
DSCN1471kleinDSCN1502klein
Waterberging en potrozen
In een lang lint liepen we de polder in richting de Dorppolderweg, onderweg passeerden we de plek van het vroegere kasteeltje Huis te Dorp waar nu een boerderij staat. Vandaar ging het richting het Kraaiennest wat behalve een klein natuur- en recreatiegebiedje ook wordt ingezet als waterberging. Hier was een korte stop waarbij een bakje streekyoghurt klaar stond voor de deelnemers, ook werden hier enige wetenswaardigheden over de polders en de waterberging verteld door Arnold van Adrichem en Jan van den Berg. We vervolgden de weg door de polder richting het potrozenbedrijf van Ad van Marrewijk. Op dit grotendeels geautomatiseerde bedrijf worden 120.000 planten per week geproduceerd op een kleine 5 hectare kassen.

Boerenlunch
Bij aankomst was men nog druk bezig met het sorteren en inpakken van de potrozen. Na deze kennismaking werd de bekende uitgebreide boerenlunch geserveerd met heerlijke verse huisgemaakte soep, brood met vele soorten worst en kaas, eieren, melk, karnemelk, biest, yoghurt, pannenkoeken. De wandeling had hongerig gemaakt dus liet iedereen de lunch goed smaken. Na de lunch kregen we verdeeld over 4 groepen een rondleiding door het bedrijf. De warmte voor de groei van de potrozen wordt hier geproduceerd met Warmte-Kracht-Koppeling machines die meteen ook stroom opwekken die weer deels aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.
DSCN1515kleinDSCN1520klein
Polsstokspringen
Met volle magen gingen we weer verder door de polder waarbij al snel een brede molensloot gepasseerd moest worden. In een grote bak werden steeds groepjes naar de overkant getrokken, bij de laatste groep hing de bak wel erg schuin in het water maar het liep gelukkig nog net goed af. De sloten die we verder tegenkwamen werden via dammen of met planken gepasseerd. Daarnaast werden er voor de avontuurlijk ingestelde deelnemers een aantal polsstokken meegenomen om de sloten te passeren en daar werd veel gebruik van gemaakt. Dit leverde een enkele keer een natte voet op maar dat kon de pret niet drukken.

Recreatie en een nieuwe stal
Bij Hoeve Bouwlust van familie de Vette werden we hartelijk ontvangen met een huisgemaakt ijsje. Willy de Vette vertelde in het kort wat er allemaal te doen was op dit bedrijf waar behalve kamperen ook allerlei recreatieve activiteiten gedaan kunnen worden. Er worden hier geen koeien meer gemolken maar er wordt wel jongvee opgefokt tot melkkoeien. Nadat de ijsjes op waren gingen we weer op weg door de polder richting de in aanbouw zijnde stal van familie Cor van Adrichem. In deze ruime en mooie stal is ruimte voor 160 koeien en kunnen straks 24 koeien tegelijk gemolken worden vertelde Marc van Adrichem. Het is goed dat jonge ondernemers investeren in nieuwe stallen, zij zorgen hiermee voor het open en groen houden van het gebied.
DSCN1539kleinDSCN1573klein
Op naar de volgende poldertocht!
Hierna werd de tocht vervolgd naar het startpunt bij familie Arnold van Adrichem. Het was een geweldige dag met een heerlijke boerenlunch en onderweg leuke en interessante bezoeken aan agrarische bedrijven en het was ook prima wandelweer deze dag. Wil, Arnold, Leo en Leni van der Voort en Jan van den Berg hebben weer voor een onvergetelijke dag gezorgd. De deelnemers kijken al uit naar de volgende poldertocht.

Bekijk ook het fotoalbum van de poldertocht op deze website
Lees ook het blog van Aad van Meurs over de poldertocht

September 2015